Einar's blog

Nytt liv i legendarisk maskin

I 2002 overtok jeg Mammas iBook “Clamshell” G3. Det er “Revision B”-modellen fra år 2000. Den har en 300 MHz G3 prosessor, 64 MB RAM, 6 GB harddisk, innebyggd 56k-modem, plass til AirPort WiFi-kort, en USB utgang, lydutgang og CD-ROM-spiller. Og en 800 x 600 punkters 12-tommers fargeskjerm med ATI Rage Mobility L skjermkort med 4 MB VRAM.

I 2006 snublet jeg i strømkabelen så strømforsyningen kortstlutta, så da batteriet var tomt 20 minutter senere var iBooken død. I alle fall fram til 2008, da jeg gjorde en hjemmesnekra reparasjon av strømforsyningen og fikk liv i den igjen. Riktignok var løsningen ustabil og det var bare så vidt jeg klarte å holde strømforsyningen sammen, men det virka.

I 2011 kom jeg over en billig erstattningsstrømforsyning på tyske amazon. Der fant jeg også en billig 512 MB RAM-modul og et billig AirPort-kort. Uten å bruke spesielt mange kroner var plutselig iBooken mer funksjonell enn noen gang. Dødt batteri og liten harddisk til tross.

Hvorfor gidde?

Da jeg i jula 2006 kjøpte en MacBook fikk jeg en maskin med Mac OS 10.4 “Tiger” og Intel Core 2 Duo prosessor. Det var et langt steg fram fra iBooken med OS 9 og G3 prosessor. Men det innebar også at min gamle programvare ikke lenger virka. Jeg fant nyere versjoner eller alternative programmer for det meste, men jeg har ennå ikke klart å finne et program for redigering av lydene på min Roland synthmodul for OS X og det er også noen OS 9-spill som aldri kom for OS X. Jeg har også noen programmer og spill for OS X som er skrevet for PowerPC-prosessorer og som aldri kom i “Universal” (PowerPC og Intel) eller Intel-versjon. De kan brukes via Rosetta, den innebyggde PowerPC-emulatoren i OS X, men det går tregere enn å bruke disse programmene på en PowerPC-maskin.

iBooken er en ikonisk Mac og en av de fire Macene jeg har eid siden 1994, så av rent nostalgiske grunner er det hyggelig å få liv i den. Jeg tenker jeg skulle bruke den som en “kjøkkenmaskin” til nettradio, podkaster og nettsørfing i tillegg til den nevnte redigeringen av lyder på synthmodulen min og et og annet retro-spill. Dessuten appelerer det til nerden i meg å skvise ut det siste av bruksverdi av en 11 år gammel datamaskin. Et lite hobbyprosjekt.

Jeg tenkte jeg skulle dele erfaringene jeg gjør meg med iBooken. Kanskje det er noen andre retro-Macere i Skandinavia som kan ha glede det. Foreløpig har jeg i tillegg til Mac OS 9.2.2 også Mac OS 10.3.9 “Panther” innstallert. Har også lurt på å oppgradere til Mac OS 10.4 “Tiger” (det er vistnok mulig selv om Tiger ofisiellt ikke fungerer på maskiner uten FireWire) eller å prøve en Linux distribusjon. Uansett hvordan det blir med dette så er maskina vel så funksjonell som mange nettbooks der ute og har trolig et langt og produktivt liv foran seg.



All content is shared under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike license.