Einar's blog

Beste nettleser for Mac OS 10.3.X?

Når jeg nå kjører Mac OS “Panther” 10.3.9 på min iBook Clamshell betyr det at det er mange nettlesere jeg ikke kan benytte nyeste versjon av, fordi de nyeste versjonene som regel krever Mac OS 10.4 “Tiger” eller nyere. Dette er et problem fordi nettet er i utvikling og eldre nettlesere ikke nødvendigvis støtter nyere nettsiders design. Nyeste versjoner av Safari, FireFox og Internet Explorer som kan kjøre i Mac OS 10.3.9 er alle utgamle, så dermed er ikke de noe alternativ.

Den vanligste nettleseren til Panther ser ut til å være Camino. Den anbefalles i alle fall av flere nettsteder. Nyeste versjon jeg har fått tak i som fungerer i Panther er 1.16.11. Den er ikke så alt for gammel. Camino fungerer, men det går ikke særlig fort og med en gang den skal kjøre JavaScript, som f.eks. Google translate Widgeten på mostad.eu stopper den opp og gir feilmeldinger.

På iBooken min kjører Opera 9.64 merkbart raskere og den tåler JavaScript bedre. Den er heller ikke så voldsomt gammel. I begge nettleserne har jeg forsøkt å få nettleseren til å ta minst mulig plass fra selve nettsiden ved å skru av unødvendige verktøy- og bokmerkelinjer på toppen av skjermen. Også der kommer Opera bedre ut fordi jeg kan skru av absolutt alt untatt én linje med navigasjonsknapper, felt til å skrive nettadresse og søkefelt, mens Camino viser en linje til bokmerker selv om man ikke har lagt noen der. (Klikk på bildet til høyre for å se hva jeg mener i litt større detalj.) Dessuten er knappene på den øverste linja hakket større enn i Opera. På en skjerm med 800 x 600 punkter er det å spare kanskje 30-40 punkter på toppen av skjermen noe som betyr litt for sørfeopplevelsen. Skjermen er uansett liten i forhold til designet på de fleste moderne nettsider.

Et tredje nyligere oppdatert alternativ er iCab. I likhet med Camino er iCab noe tregere enn Opera på min iBook i Panther. Derimot er den veldig god å ha i OS 9, der den er den mest oppdaterte nettleseren jeg har funnet. Den ble aktivt vedlikeholdt for MacOS 7-9 inntill for et år eller to siden.

Kommentar fra 2023: Jeg ville ikke kjørt et utgammelt operativsystem som ikke lenger får sikkerhetsoppdateringer eller utgamle nettlesere som heller ikke får det på en maskin jeg kobler opp til internett. Det oppdages nye sikkerhetshull i programvare hele tiden og hvis man ikke får de nyeste sikkerhetsoppdateringene er maskinen ens lett å kompromisse. Dette kan skje automatisk til alle med nettlesere med disse sikkerhetshullene og trenger ikke å være målrettet mot deg som enkeltperson. Hvis man vil kjøre utgammel programvare bør man ikke koble maskinen til nettet.

All content is shared under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike license.