Einar's blog

PDF-verktøy for Mac OS X og noter

Jeg holder på å skænne noter, artikler, notater og kompendier jeg har på løse kopier. Hver gang jeg har flytta har jeg bært med meg kilovis med papir og permer og ordnere og hvert sted jeg har bodd har jeg brukt masse plass på å ha ting stående og samle støv som jeg er allergisk mot. Jeg beholder selvfølgelig ting jeg vet jeg kommer til å spille igjen på papir, men alt det andre resirkulerer jeg etter å ha skænna det. Med noter og artikler og kompendier som PDFer er de lette å dele med andre og lette å lagre og transportere. Om man vil spille eller lese gjennom kan man gjøre det fra skjerm og så kan man skrive notene ut igjen om man bestemmer seg for å bruke de til et prosjekt. Jeg har også fått mange skænna noter, bøker og artikler fra andre. Mye var lagra som separate GIFer, TIFFer, JPGer eller PDFer for hver side eller hver sats. Jeg holder på å samle både mine egne skænna sider og de jeg har fått fra andre i PDFer og en del av dette har jeg lagt opp på Petrucci Music Archive (IMSLP).

I og med at jeg har skænna en del har jeg også funnet et par gode verktøy til å behandle PDFer på Mac som jeg tenkte kanskje andre også kunne ha glede av å vite om. Det ene er programmet Yep. Det koster noen dollar, men er verdt det. Det bruker jeg til å samle løse bildefiler jeg eller andre har skænna til PDFer og til å legge til tags i metadata. Selv om jeg har organisert alle notene mine etter komponist og med tittel og utgiver i dokumentnavnet kan det være nyttig å hurtig kunne finne f.eks. nederlandsk musikk for fiolin, traverso og continuo. Det er fort gjort å legge til et par tags når jeg uansett bruker Yep til å samle enkeltsidene til PDFer og dermed har jeg mange flere ting jeg kan søke opp notene mine på enn bare tittel, utgiver og komponist. En annen praktisk ting er at om man lager PDFer i svart/hvitt så rensker Yep ut gråtoner fra bakgrunnen i de originale skænna filene, så dermed blir gulnede ark mer lesbare som PDFer enn de var på papir og om man skriver de ut igjen blir de faktisk bedre enn originalen man skænna i noen tilfeller.

Det andre verktøyet jeg har funnet er opensource-programmet PDFsam. Med det kan jeg kombinere flere PDFer til én. Yep klarer ikke det, så jeg trengte et annet verktøy. Tidligere har jeg først gjort PDFene om til TIFFer vha Preview og så samlet de i Yep, men det er rimelig klønete og funker ikke spesielt bra med flersidede PDFer som skal samles. Man kan også dele opp PDFer eller rotere sider med PDFsam. Det kan være greit om f.eks. et helt dokument har annenhver side opp ned (typisk om man skænner bøker).

All content is shared under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike license.